5-minutersmetoden & nattning

Vi har haft en väldigt snäll bebis som har sovit bra sedan hon föddes. Hon har haft sina nätter när jag knappt har fått sova något alls men det är så få att jag knappt minns. Hon sover hela nätter men vi har verkligen svårt att få till en bra nattning utan tårar och gråt. När hon var riktigt liten stod Jesper ofta framför teven i timmar innan hon somnade och då kunde vi till slut lägga ner henne i vaggan. Jag tyckte inte det var hållbart så jag läste på om olika metoder och fastnade för 5-minutersmetoden och det fungerade suveränt för oss. Vi gick in till henne var femte minut och sa att ”mamma är här, det är dags att sova nu, godnatt”. Efter två till tre gånger mosande hon så hon låg aldrig vaken i mer en 15 minuter vilket var en dröm för oss som hade hållit på i flera timmar. Det är klart att det är tungt och svider i en när man lämnar en gråtande bebis i vaggan men det var det värt för sedan dess har hon sovit 12-timmarsnätter.

Hon sover fortfarande bra om nätterna men vi får kämpa med nattningen som nästan alltid innebär tårar. Hon gråter så fort vi lägger henne i sängen och 5-minutersmetoden fungerar inte alls lika bra längre då hon ställer sig upp i sängen och gråter konstant. Jag får för mig att hon är inne i en period nu som gör att hon vill ha mycket närhet men det är inte det lättaste att ha henne i famnen och samtidigt försöka få henne att sova. Hon är väldigt nyfiken och har svårt att koppla av och det spelar ingen roll vart jag nattar henne, hon vill busa och krypa omkring. Det enda sättet vi lyckas få henne att somna på nu är att spänna fast henne i barnvagnen och ta en promenad eller ställa henne på balkongen, det fungerar men det känns inte ultimat.

Igår fick vi verkligen kämpa för att få henne att sova. Hon är mammig av sig så Jesper är inte att tänka på just nu. Jag sjöng godnattvisor(jag kan bara fem så det blir galet tjatigt haha) och hade henne i famnen en bra stund men rätt som det är ville hon upp och leka. Hon somnar vanligtvis vid 19-19.30 men igår slog hon igen sina blå vid 23. Både jag och Jesper var skitslut när hon väl somnade men om man ska se det positivt blev vi påminda om hur skönt det är att hon brukar somna tidigt så vi får ha kvällarna tillsammans i lugn och ro.

4 thoughts on “5-minutersmetoden & nattning

  1. Åh ja jag vet hur svårt det kan vara, min dotter var likadan ända sen hon var liten, vägrade sova! Ville absolut inte stänga sina ögon för tänk om man missa nått! Så en dag slängde vi över en tunn filt över ansiktet och då va hon knäpptyst. Efter det gjorde vi så varje gång och tillslut blev det en rutin att så fort hon fick snutten borrade hon in sig i den och det blev hennes trygga grej. Ibland när det inte funkar med bara snutten så har vi satt på speldosan från babyproffsen som spelar ”nu i ro”. Det brukar funka för då ligger hon och lyssnar och kommer till ro och förhoppningsvis somnat när den slutar spela. Kan vara värt att prova såklart funkar det inte jämt, men ibland känns det som man provat allt!

    1. Haha precis, man kan missa mycket. Testade filten men det gick inte, problemet är att hon står upp hela tiden. Vi får testa oss fram. Tack för tipset! :-)

  2. Spyr. Läs på om hur skadlig denna metod är för ditt barn. Många föräldrar väljer att blunda för fakta om att det faktiskt skadar barnen, bara för att det är enkelt och ”skönt” att barnet somnar. Men till vilket pris? 5 minutersmetoden går att likställas vid misshandel. Mår illa att föräldrar gör sånt här fastän hela kroppen och alla instinkter vi har talar om för oss att det är FEL.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.